Korpulanlahti

Korpulanlahti

torstai 10. maaliskuuta 2016

Halki, poikki ja pinoon


Polttopuuprojektia piisaa

Vuokraisäntä on pitkin talvea toimittanut polttopuuta pinoon piha-alueelle pariinkin kasaan. Niitä olen sitten hiljalleen pitkin kevättä sahaillut, halkonut ja pinonnut valmiiksi ensi talvea varten. Sitä puusouvia tuntuu silti riittävän edelleenkin.
Toisaalta talohan kuluttaa lämmitykseen puuta kymmeniä kuutioita vuositasolla, joten tähän puun pilkkomiseen on varauduttu.

Tässä nyt yhden päivän, tai oikeastaan muutaman tunnin kuvaelma.



Hommahan alkoi sahan teroituksella. Mulla on parikin sahaa käytössä, mutta tänään otin tuon lyhyempilaippaisen käyttöön. Teroitukseen tarviin vielä ohjuria, kun ei tuo viilauskulman arvioiminen ole ihan hanskassa vielä. Ja muutenkin kokemusta puuttuu teroituksesta ja sahaamisesta, mutta tässähän sitä pikkuhiljaa kertyy.
























Polttoainetta ja öljyä tankkeihin ja sitten työmaalle. Saha käyntiin ja sahaamaan viime kerralla kesken jäänyttä tukkia.
Ja pahus.
Saha ei tunnu purevan yhtään tukin kylkeen.
Mulle kävi viime kerralla kämmi, kun sahauksen välillä jätin sahan maahan käyntiin nostaakseni sahatut pöllit erilleen pinoon halkomista odottamaan. Niin eikö saha liukunut lumella siten, että kellahti hieman vinoon ja terä alkoi rouhian lunta ja maata. Siinä sahassa jostain syystä terä jää jonkun verran pyörimään tyhjäkäynnilläkin, ja niinpä terä meni varmuudella huonoonn kuntoon. Ja ei siis näköjään aamuinen teroitus parantanut asiaa juurikaan. Muutaman pöllin yritin tuskalla hinkata.


Eipä auttanut kuin mennä vaihtamaan paketista uusi terä. Siinä sitten vierähti hieman aikaa. Piti samalla puhdistella kotelon sisus ja pyöriysmekanismit sahanpuruista.
Terä paikalleen ja uudestaan sahaamaan.

Jopas alkoi homma toimia, tukit alkoivat lyhetä pölleiksi mukavaan tahtiin.


No ei olla Strömsössä.
Jonkun ajan päästä laskin sahan taas maahan nostellakseni pöllejä erilleen. No nyt ei terä kauhonut maata. Mutta ottaessani sahan käteen ja yrittäessäni jatkaa sahaamista ei terä lähtenytkään enää pyörimään. Mikäs...??

Eipä auttanut kuin taas purkaa terän suojakotelo ja katsoa, mikä mättää. En nyt varsinaisesti mitään vikaa löytänyt, mutta puhdistin laipan öljyreiät huolellisesti, jos terä ei vaikka saanut öljyä ja hirtti jumiin sen takia.
Uusi kasaus ja käyntiin. Taas pelitti. Ja homma jatkui.

Mutta en saanut tankillistakaan sahattua, kun jumitti uudestaan.
Nyt päätin lopettaa, olihan noita pöllejä jo muutama, että saatoin aloittaa halkomisen.

Traktori käyntiin ja peruuttaen halkomalaitteelle, että hydrauliletkut ylettävät liittimiin ilman, että tarvii perälataa irroitella.


Siinäpä sitten rauhalliseen tahtiin haloin sahatut pöllit sopiviksi haloiksi. Halkomisen jälkeen sitten aloin pinota niitä aiemman pinon jatkeeksi. Vajaa pino ensin täyteen ja sitten vielä viidettä pinoa alulle. Mahtuu sopivasti saman pressun alle.


Kolmisen tuntia minulla siinä meni aikaa. Pilvipoutaa ja auringonpaistettakin oli. Lämpötila muutaman asteen plussalla, joten tottahan mulla oli talvihaalarin alla vaatteet hiestä märkänä, mutta hyvä fiilis, kun sai taas polttopuuta pinoon kuivumaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti