Korpulanlahti

Korpulanlahti

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Auton korjausta


Joskus ennen joulua alkoi autoni takapäästä kuulua kolinaa. Olin tietysti ajellut ehkä reippaastikin syksyisillä, kuoppaisilla kyläteillä ja iskarit olivat ehkä sanoutuneet irti yhteistyöstä.
No, eipä ollut varaa heti korjailla sitä vikaa, ajelin sitten iisimmin kuoppaisilla teillä. Asvaltillahan tuo ei juurikaan vaivannut.

Helmikuulla päätin käyttää autoa korjaamolla tarkistuttamassa, että millaisesta viasta olisi kysymys.
Juu, ei ollut iskareissa vika. Vasemman takarenkaan pitkittäistukivarsi oli repeytynyt irti rungosta renkaan etupuolelta. Rengas ei siis ottanut vastaan enää kuoppien ja korotusten aiheuttamia iskuja, vaan varsi kolahteli pohjaa vasten tärinässä aika ajoin. Korjaamolla eivät arvanneet lähteä vikaa korjaamaan. Ei auttanut kuin ajella rauhallisemmin, kunnes on varaa korjauttaa. Kovempaa ajettaessa esimerkiksi kuoppaan koko rengas saattaisi siis irrota ja auto menettää hallittavuutensa. Huonompi juttu.

Eikä tässä kaikki. Oli tulossa reissu Kiteelle eikä ollut vaihtoehtoa. (Uhka)rohkeasti vaan tien päälle ja varovasti ajellen. Olinhan ajanut tällä viallisella autolla jo parisen kuukautta, ehkä tuon reissun vielä kestää. Ja kestihän se, huh.

Seuraavalla viikolla vuokraisäntä otti auton työn alle ja hitsailtiin tukivarsi runkoon uudestaan kiinni. On pysynyt sen jälkeen, mutta maaliskuun viimeisellä viikolla olis katsastus, joten saa nähdä, miten siellä viritykseen suhtaudutaan.

Tässä viikko sitten tuli toinen vika. Olin lähdössä poikaa hakemaan työharjoittelusta kuntakeskukusesta, mutta lähtö tyssäsi pihatielle. Kuului vain tömähdys, ja oikea takarengas meni täysin jumiin.
Kun oli vielä lumi maassa, niin uskalsin peruuttaa auton takaisin pihaan, vaikka rengas ei pyörinytkään vaan liukui lumella. Onneksi ei hajonnut kauempana, esimerkiksi jäätiellä...

Vuokraisännältä sain hänen autoaan lainaan pojan hakua varten.

Iltapäivällä tunkkasin auton ylös, rengas irti ja katsomaan, mistä kiikastaa,
















Ahaa, toisen jarrukengän kiinnityspultti oli singahtanut maailmalle ja jarrukenkä oli lähes poikitain rummussa. Ei ihme, että ahdisti.

Vasemmanpuoleisen kengän kiinnitys kunnossa oheisessa kuvassa.

Oikeanpuoleisen kengän pultti irronnut ja mutteri ja peltijousi löytyi jarrurummun pohjalta.


























Uutta pulttia etsimää, ja yksi löytyikin, ja kiinnittämään tilalle. Laitoin vielä liimatipat mutterin ja pultin kiinnityskohtaan, ettei tärinässä lähtisi itsestään aukeamaan.

Tässä molemmat kiinnitykset paikallaan.

Rumpu ja rengas paikalleen ja testaamaan. Toimii!!

Eipä tarvinnut maksaa kalliita huoltokuluja näistä kummastakaan huoltotoimenpiteestä, joten kyllä täällä maalla naapuriapu toimii aika mukavasti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti