Korpulanlahti

Korpulanlahti

maanantai 16. marraskuuta 2015

Korpulan juurilla

Ruisleivän valmistus

(Sisältää tuotesijoittelua...)
Jo edellisessä asuinpaikassa innostuin tekemään itse ruislimppuja. Valmistin ne kaupasta saatavalla ruisleipäainesjauhoista, joihin ei tarvinnut lisätä kuin vesi ja hiiva.

http://www.myllarin.fi/tuote/myllarin-ruisleipaaines-18-kg/

Kun muutimme uuteen kotiimme, päätin, että teen juuren itse ja valmistan siitä ruisleivän. Ja otan tietysti talteen juuren seuraavaa leipomiskertaa varten.

Olisin kyllä halunnut alkaa opetella leivän leipomista oikein leivinuunissa, mutta tällä hetkellä leivinuuni ei ole käytössä, koska arina on huonossa kunnossa ja uuniin putoaa muurista rappauksia.
Täytyi tyytyä kiertoilmauunin saloihin.



Tunnustan, että kaivoin juuren ohjeen Marttojen kotisivuilta. Oikeastaan koko prosessi oli sieltä otettu.

http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/ruisleipa-ruislimppu-hapanleipa/

Maanantaina aloitin juuren teon, torstaina oli vuorossa jo vaihe 1, veden ja ruisjauhojen lisääminen juureen. Perjantaiaamuna lisäsin loput ainekset ja kohotin taikinan. Iltapäivällä leivoin neljä limppua ja annoin niiden vielä kohota jonkun aikaa ennen paistamista. Ennen leipomista otin talteen palan taikinaa juureksi seuraavaa leipomiskertaa varten (kuvassa ruskealla lautasella). Lykkäsin sen pakastimeen.



Kiertoilmauunin kanssa leipominenkin oli vähän opettelua, limput oli kahdella pellillä päällekkäin. Puolivälissä vaihdoin peltien paikkoja tasaisen paistumisen takaamiseksi. Vajaa tunti tuntui riittävän, limput näyttivät hyviltä.


Hetken päästä otin tietysti lämpimäisiä maistiaiseksi, ja muutama siivu lämmintä ruisleipää maistuikin todella hyvältä. Leipien jäähdyttyä laitoin ne tosin pakastimeen, koska edellistä ruisleipää oli vielä puoli limppua jäljellä. Varmaan pääsen maistamaan omaan juureen tehtyä ruisleipää ihan lähipäivinä.


Tästä on vielä matkaa siihen, että leipien teko luonnistuu rutiinilla ja että juuri saa oman makunsa esille. Toivotaan parasta.


2 kommenttia:

  1. Minulla on ollut "mietinnan" alla jo pitkaan tuo sama prosessi.

    VastaaPoista
  2. Vaatii vielä opettelua. Jäi paistaessa ihan aavistuksen raa'aksi, joten nyt hieman tiivistä syötävää, mutta muuten ihan ok. Ei ole myöskään vielä kovin hapan, mutta ohjeen mukaan kuulemma happamuus kehittyy muutaman leivontakerran jälkeen. Jouluksi seuraavat limput sitten.

    VastaaPoista